niby proste. ale jest ‚ale’….

User

po usunięciu użytkownika – zostaje w śmietniq. to proste. czyli należy usunąć usera a potem go usunąć ze śmietnika

 

Exchange

teraz nie mogę znaleźć… ale jestem przekonany, że w artyqłach była informacja że po takim usunięciu wszystkie dane są również usuwane… ale tak nie jest! okazuje się, że skrzynka zostaje:

OneDrive

z OneDrive jest jeszcze dziwniej, bo po usunięciu użytkownika site nadal jest widoczny jako aktywny. jako dowód – po wykonaniu tego polecania, OD użytkownika nadal nie będzie na liście:

natomiast wyświetlenie aktywnego site OD pokaże go:

opis algorytmu dla OD można zleźć w artykule na support.office.com. site jest widoczny i dostępny przez 7 dni po usunięciu użytkownika i dopiero potem trafia do śmietnika.

podsumowując

  • proste operacje ‚pod spodem’ wcale niekoniecznie są takie proste.
  • każdy serwis żyje własnym życiem i ma własne zasady – office365 to nie jest pojedyncza usługa!
  • jeśli ktoś ma ‚onpremową intuicję’ to należy się jej wyzbyć.
  • to wszystko to niby niuanse, ale bywają istotne – zwłaszcza jeśli trzeba odtworzyć konto w AAD oraz ze względu na aspekty bezpieczeństwa i dostępu do danych.

eN.