czy da się przeczytać książkę kucharską od deski do deski? nie bardzo.. w każdym razie nie tradycyjną. jakiś czas temu dostałem w prezencie ‘gotowanie dla geeków’. książka dojrzewała na półce jak dobre wino, aż w końcu do niej usiadłem. w sumie to ciężko porównywać ją z książką kucharską – owszem, są tam przepisy, ale jest manual bogaty w dodatkowe opisy środowiska, w której powstają potrawy oraz szczegółowe wyjaśnienia procesów jakie zachodzą w kuchni. co i jak wpływa na smak (;

prezent zaiste trafiony i niewątpliwie sam obdaruję go w najbliższej przyszłości swoich analitycznie-myślących znajomych geeków ^^

pozycja jeśli nie obowiązkowa, to na pewno bardzo warta polecenia – połączenie nauki i kuchni, tips’n’tricks i ciekawostki. kuchnia z perspektywy dobrze mi znanej i rozumianej.

w polsce wydana przez wydawnictwo helion w 2o11.

pomimo, że nie jest beletrystyka sensus stricte, wrzucam na listę ‘naszych’ książek (: w końcu nie ma ich tak wiele na rynq…

eN.